HOME  |  Nieuws  |  Goede brandscheiding van levensbelang

Goede brandscheiding van levensbelang

Ook in onze gemeente zijn er op diverse plekken bovenwoningen: woningen die boven een winkel of bedrijfspand zitten. Voor de veiligheid van de bewoners is een goede brandscheiding tussen beneden en boven erg belangrijk. Want zo’n brandscheiding kan levensreddend zijn als er beneden brand uitbreekt. Een brandscheiding kan ervoor zorgen dat de enige vluchtweg van de bewoners vrij blijft: het trappenhuis. Bouwcontroleur Pieternel Slegtkamp vertelt er meer over.

“In 2013 was er in Leeuwarden een uitslaande brand in een woning boven een winkel. De bewoner kwam bij dit vreselijke ongeluk om het leven. De Inspectie Veiligheid en Justitie heeft daarop onderzoek gedaan. Het bleek dat de slechte brandpreventie in het pand een grote rol heeft gespeeld”, vertelt Pieternel. De brandscheiding tussen de winkel en de woning voldeed niet aan de eisen. Daardoor konden de brand en de rookontwikkeling razendsnel uitbreiden en de enige vluchtweg blokkeren, waardoor de bewoner vast kwam te zitten. Daarom besteden wij er jaarlijks aandacht aan."

Bouwbesluit

Pieternel:“Daarom is het Bouwbesluit zo belangrijk én de naleving ervan. In het Bouwbesluit staan alle regels waaraan gebouwen moeten voldoen. De regels in het Bouwbesluit veranderen continu en worden aangepast aan de eisen van de tijd. Daarom kan een woning tijdens de bouw aan alle eisen hebben voldaan, maar dat deze vandaag de dag niet meer toereikend zijn. Pieternel: “Want iets dat in de jaren zeventig goed en veilig was, voldoet nu niet meer aan de regels. Oude bovenwoningen in onze gemeente voldeden op moment van oplevering dus aan de wettelijke bouwregels, maar zouden nu aan een update toe kunnen zijn.”

Verantwoordelijkheid

“De eigenaar is verantwoordelijk voor de staat van de woning” vertelt Pieternel verder. “De eigenaar moet er dus voor zorgen dat u er veilig en gezond in kunt wonen. Hij moet ervoor zorgen dat er een brandscheiding is aangebracht tussen de woning en de winkel en dat u veilig kunt vluchten bij een brand.”

Ga in gesprek

Maar wat kunt ú dan doen als u denkt dat de brandscheiding in uw bovenwoning niet voldoet? Pieternel: “Als u de woning huurt, ga vooral in gesprek met de eigenaar. U betaalt elke maand huur, dan mag u daar ook iets van terug verwachten. Daarnaast is het vaak moeilijk aan de buitenkant te zien of een brandscheiding wel of niet voldoet. Bespreek het dus als u twijfelt. De eigenaar kan uw twijfel vaak weg nemen, door uit te leggen hoe er gebouwd is. Want de eigenaar wil natuurlijk ook liever een tevreden huurder, dan geen huurder.”

Bent u zelf eigenaar van het pand? Neemt u dan contact op met iemand van een gecertificeerd bedrijf. Die kan u meer vertellen over een goede brandscheiding.

Meer informatie

Ga dan naar de website van de Inspectie Veiligheid en Justitie

Niet gevonden wat u zocht?

Neem contact op met een medewerker van het Klantcontactcentrum.

iets vragen of meedelen

t 072 535 66 66