HOME  |  Nieuws  |  Onderhoud artistieke beelden in de openbare ruimte

Onderhoud artistieke beelden in de openbare ruimte

Burgemeester en wethouders van Heiloo hebben besloten het onderhoud van artistieke beelden in de openbare ruimte in handen te geven van een gespecialiseerd bedrijf. Daarnaast wil het college het gestolen beeld Pandor bij theater De Beun vervangen. Verder wil het college 3D scans laten maken van alle buitenkunstwerken zodat herstel beter mogelijk is en beveiliging invoeren. Dit is te lezen in een voorstel aan de gemeenteraad die hierover op12 juni een besluit neemt.

Het college kiest voor jaarlijks onderhoud door Binder Art Services. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het onderhoud van beelden in de openbare ruimte. Binder heeft geconstateerd dat meerdere beelden aan groot onderhoud toe zijn en dat regelmatig onderhoud van de beelden goed is. Wethouder Elly Beens: “De beelden dragen bij aan een inspirerende woon- en leefomgeving. We willen de kwaliteit en duurzaamheid van deze kunstwerken waarborgen. Daarom kiezen we deze vorm van onderhoud.” De eerste onderhoudswerkzaamheden gaan nog dit voorjaar van start.

Pandor

Het beeld Pandor, in 1986 ontworpen door kunstenares Tineke Bot, is begin dit jaar gestolen. Het beeld was in opdracht van de gemeente speciaal voor Theater De Beun gemaakt. Bezoekers missen het beeld ook, zo hebben ze aangegeven bij de gemeente. Daarom stelt het college de raad voor om het beeld opnieuw te laten maken door de kunstenares en hiervoor geld uit te trekken.

Door deze gebeurtenis en het incident waarbij het beeld Geitje bij de school De Kring van de sokkel werd gehaald,  wil het college beveiliging invoeren voor de buitenkunst. Verder stelt het college de raad voor om 3D scans te maken van de beelden. Dat maakt het gemakkelijker om het werk te herstellen als er in de toekomst schade optreedt. Voor deze beide zaken wordt de raad om budget gevraagd.

Niet gevonden wat u zocht?

Neem contact op met een medewerker van het Klantcontactcentrum.

iets vragen of meedelen

t 072 535 66 66