Bodycams onderdeel standaarduitrusting Boa’s

Vanaf vrijdag 12 juli maken bodycams onderdeel uit van de standaarduitrusting van boa’s in de gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo.

Bodycams zijn kleine camera’s die aan de kleding van de boa’s worden bevestigd. De camera’s staan meestal uit. De boa kan besluiten om de bodycam aan te zetten als er een situatie ontstaat die onveilig is voor omstanders of voor de boa zelf. De beelden kunnen gebruikt worden bij een eventuele aangifte. 

Veilig en minder agressie op straat

Met ingang van 1 januari 2024 hebben buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) de bevoegdheid gekregen om te handhaven bij bepaalde verkeersovertredingen. 

Het gaat om:

  • Bellen en appen op de fiets.
  • Lopen en fietsen door rood licht of
  • Fietsen zonder licht. 

Met deze extra bevoegdheden kunnen boa’s effectiever optreden. Door verandering in de samenleving spelen handhavers een steeds belangrijkere rol in de leefbaarheid en veiligheid.

Uit ervaring in andere gemeenten blijkt dat het dragen van een bodycam agressie op straat kan voorkomen. De boa’s voelen zich mede hierdoor veiliger tijdens hun werkzaamheden.

Beelden en privacy

Als er beelden zijn gemaakt, worden deze automatisch opgeslagen in een beveiligde (digitale) omgeving. De beelden kunnen niet op straat door de handhaver bekeken worden. Na 28 dagen worden de beelden automatisch verwijderd, tenzij er juridische redenen zijn om deze langer te bewaren.

Als er beelden van u zijn gemaakt, heeft u het recht om deze in te zien. U kunt alleen de beelden inzien die van uzelf zijn gemaakt, andere personen op de beelden worden onherkenbaar gemaakt.