Voorlezen tijdens Nationale Voorleesdagen én daarna

Burgemeester Mascha ten Bruggencate en wethouder Antoine Tromp trapten woensdag 24 januari de Nationale Voorleesdagen af! Ze lazen voor uit de prentenboeken 'Help! Een verrassing' van Miriam Bos en 's Nachts als jij slaapt van Peter Arrhenius.

Voorlezen aan kinderen is belangrijk. Verhalen prikkelen de fantasie en stimuleren hun creativiteit. Ook leren ze nieuwe woorden. En door naar verhalen te luisteren, ontwikkelen kinderen hun concentratie én luistervaardigheden.

Mooie leesprojecten voor kinderen

Naast de Nationale Voorleesdagen zet de gemeente Heiloo samen met de bibliotheek en scholen volop in op leesonderwijs, zoals met de programma’s Bibliotheek op school, Boekstart en de VoorleesExpress.

Bibliotheek op school

Met het programma Bibliotheek op school worden kinderen en jongeren gestimuleerd om meer te lezen. En ze leren om beter en verstandiger om te gaan met internet, sociale media en games. Dit gebeurt met deskundige lees/mediaconsulenten, inspirerende boeken en digitale lees- en leeromgeving.

Boekstart

Samen een boekje lezen, plaatjes aanwijzen en verhaaltjes vertellen, versterkt de band met uw baby. En kinderen die als baby al zijn voorgelezen, zijn later beter in taal. U kunt dus niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen. Vanuit deze gedachte is BoekStart ontstaan: een programma dat kinderen van 0 tot 4 jaar en hun ouders van boeken laat genieten.

Ongeveer 3 maanden na de geboorte van uw kindje krijgt u een waardebon thuisgestuurd voor een gratis BoekStart-koffertje. Met daarin een stoffen babyboekje en een liedjesboekje met cd of een hardkartonnen boekje voor als uw kindje iets ouder is.

BoekStart stimuleert ook het voorlezen aan baby’s en peuters in de kinderopvang en peuterspeelzalen. Kinderen vinden het leuk om met z’n allen voorgelezen te worden en het zorgt voor een rustig momentje op een drukke dag.

VoorleesExpress

De VoorleesExpress zorgt ervoor dat kinderen van 2 tot 8 jaar met een taalachterstand extra aandacht krijgen. Door voor te lezen, taalspelletjes te doen en samen met de ouders aan de slag te gaan met taal en leesplezier. Hoe meer taal een kind hoort, hoe sneller het leert.

De VoorleesExpress werkt met vrijwilligers, die elke week langsgaan bij een gezin in de buurt. Er wordt voorgelezen, maar ook breder gekeken op welke manier kinderen thuis meer gestimuleerd worden in taal. Daarbij zijn de vrijwilligers een coach voor de ouders om ze te helpen dat zij zelf blijvend hun kinderen meer stimuleren in de taalontwikkeling. Meedoen is helemaal gratis.

Meer informatie over alle leesprogramma’s vindt u ook op Bibliotheek Heiloo