Heiloo treedt op als ambassadeur van Respect

De gemeente Heiloo doet dit jaar mee aan de Week van Respect. De collegeleden ondernemen verschillende activiteiten en ook binnen de gemeentelijke organisatie is er aandacht voor dit onderwerp.

De Week van Respect is een landelijk initiatief. Door middel van verschillende activiteiten op scholen, sportclubs en in de wijk, draagt de Week van Respect bij aan een tolerante en respectvolle samenleving. De Week vindt dit jaar plaats van 5 tot en met 11 november. Burgemeester Hans Romeijn staat vanavond bij het begin van de raadsvergadering stil bij dit onderwerp.

Respect in de sport

Wethouder Rob Opdam brengt dinsdag een bezoek aan de tennisvereniging van GGZ. Hij zal vertellen wat respect voor hem betekent en zal aan de tennissers vragen wat respect voor hen betekent en waar het misschien wel eens mis gaat op de tennisbaan. Bijvoorbeeld met te fanatieke spelers en/of ouders of met het niet eens zijn met de scheidsrechter. “Respect is een belangrijk onderdeel van sport, omdat je de competitie met elkaar aangaat. Als de spelers bijvoorbeeld verschillende opvattingen hebben over de spelregels, dan kan dit in het heetst van de strijd uit de hand lopen”, aldus de wethouder. “Ik ben benieuwd hoe zij daarmee omgaan.”

In gesprek op basisschool

Wethouder Elly Beens gaat donderdag in gesprek met de leerlingen van basisschool De Duif. Dit jaar staat de Week van Respect in het teken van ‘Burgers bakken’. Op scholen wordt lesmateriaal aangeboden om burgerschap iets van jongeren zélf te maken. Wat houdt het voor hen in om burger van onze maatschappij te zijn? En wat hebben zij daarvoor nodig?

Landelijke actie

Respect is natuurlijk iets voor iedere dag, maar in deze week wordt het thema vol in de schijnwerpers geplaatst. In Nederland vinden honderden activiteiten en gastlessen -verzorgd door politici, sporters, en andere bekende en betrokken Nederlanders- plaats op scholen, op sportclubs en in wijken. De Week van Respect wordt georganiseerd door de Respect Education Foundation (REF). REF is opgericht om een structurele bijdrage te leveren aan een tolerante en inclusieve maatschappij. Daarvoor ontwikkelt REF lesprogramma’s, organiseert activiteiten en begeleid organisaties om het thema ‘Respect’ concreet te maken en te activeren.

Meer informatie over de Week van Respect is te vinden op www.weekvanrespect.nl.

Naar overzicht