Interview Zandzoom l Alwin Snijders BPD

Alwin is locatiemanager bij gebiedsontwikkelaar BPD. Hij zorgt ervoor dat de kwaliteit van het stedenbouwkundig plan – van wegen tot woningen – wordt gewaarborgd. In Zandzoom Heiloo ontwikkelt BPD met partners ongeveer 590 woningen in de komende 6 jaar. Alwin vertelt meer over waarom Zandzoom zo bijzonder is. En voor wie wonen in dit unieke gebied geschikt is. 

Alwin Snijders over de nieuwbouwplannen

foto: Alwin Snijders van BPD

Wij stelden vijf vragen aan Alwin Snijders over de nieuwbouwplannen in Zandzoom Heiloo

Waarom heeft BPD ervoor gekozen om in dit groot nieuwbouwgebied van Heiloo woningen te realiseren?

“BPD is al heel lang actief in de regio Groot-Alkmaar en wij hebben in Heiloo al eerder woningen ontwikkeld. Heiloo is een buitengewoon interessant én uitgestrekt gebied met een unieke ligging ten opzichte van het strand en de duinen. Er is in Zandzoom genoeg ruimte om veel woningen te bouwen in combinatie met heel veel groen. En die woningen zijn nodig. Er is in de regio Alkmaar al jaren sprake van een groot woningtekort. De ontwikkeling van ongeveer 1.300 woningen in Zandzoom – wat ongeveer 10% aan de woningvoorraad van Heiloo toevoegt – draagt dus significant bij aan het verkleinen van dat tekort. Wij ontwikkelen daarvan ongeveer 590 woningen in een groene en ruimtelijke leefomgeving. De woningen die BPD binnen Zandzoom realiseert, komen in drie van de vijf kamers (deelgebieden): de westflank, centrale kamer west en centrale kamer oost.”

Werken de verschillende ontwikkelaars in het gebied met elkaar samen? En hoe?

“Zandzoom is opgedeeld in vijf kamers, of wel vijf deelgebieden. Alle partijen binnen een kamer maken samen een aantrekkelijk stedenbouwkundig plan voor het gebied. Er zijn grote ontwikkelaars maar ook particulieren die één of twee woningen ontwikkelen. Vooral met ontwikkelaars die meer dan 9 woningen bouwen, hebben wij nauw contact. Samen maken we onder andere plannings- en procesafspraken. Ook de kwaliteit van de buitenruimte wordt besproken: hoe gaan de wegen eruitzien, hoe ziet het groen eruit et cetera. Uiteindelijk maakt de kwaliteit van de openbare ruimte voor een groot deel de kwaliteit van het plan. Daarnaast willen we dat de woningen en gebieden van verschillende projecten logisch op elkaar aansluiten. Dit bepaalt natuurlijk ook ons plan.”

Wat maakt wonen hier zo bijzonder? 

  1. Zandzoom is omringd door de natuur, en ligt aan de rand van de duinen. Maar daarentegen ligt het ook erg centraal namelijk vlakbij Alkmaar en Amsterdam. Je kan de rust opzoeken maar ook het bruisende centrum. Strand en stad om de hoek.
  2. Er is een relatieve lage dichtheid aan woningen in dit gebied. Dit betekent dat er meer ruimte is voor groen en recreëren in het plan. Dit is uniek want in de meeste nieuwe woongebieden wordt gezocht naar een hogere dichtheid en wordt vrij makkelijk 1,5 keer meer woningen ontwikkeld op zo’n oppervlakte.
  3. Het gebied heeft een bijzondere historie. Zandzoom is gelegen op een strandwal. Deze strandwal heeft cultuurhistorische waarden die kenmerkend zijn voor het gebied, zoals houtwallen.
  4. Er is veel diversiteit binnen één gebied. We realiseren een brede mix van woningen: van sociale huur tot ruim opgezette kavels met vrijstaande woningen.

Hoe zou u uw nieuwbouwplan/woningen kenmerken?

“Ik zou onze plannen omschrijven als: groen, divers en genuanceerd. De westflank (met projectnaam “Zomerduin”) is namelijk ruimer opgezet en hier is veel groen te vinden. Een soort parkachtige setting. Terwijl de centrale kamers west en oost meer dorps aanvoelen. Een hogere dichtheid aan woningen dan in de westflank, maar nog steeds genoeg ruimte voor groen. Het hele gebied krijgt een landelijk uiterlijk. We bouwen met respect voor de historie van Zandzoom. Het ruimtelijk kwaliteitskader voor dit gebied noemt dat ‘traditienoverend’: met oog voor de traditionele architectuur, maar passend in het nu.”

Voor wie is wonen in Zandzoom (uw project) geschikt?

“Zandzoom biedt voor ieder wat wils. Of je nu een starter op de woningmarkt bent of wilt doorgroeien naar een grotere of andere woning. Eigenlijk voor iedereen wel wat. Zandzoom biedt daarbij de kans voor mensen uit Heiloo om te starten of door te groeien in hun eigen, bekende omgeving. Daarnaast is dit een perfecte plek voor mensen uit de randstad die op zoek zijn naar meer rust en ruimte dan zij in de stad kunnen vinden. En dat alles met diezelfde stad om de hoek.”

Meer informatie over Zandzoom

Naar overzicht