Kaptein gaat voor duurzaam ondernemen

Mario Dijcks, duurzaanheidsmanager bij Kaptein Heiloo

Mario Dijcks is duurzaamheidsmanager bij Kaptein in Heiloo, een specialistisch productiebedrijf in het produceren, rijpen, versnijden en verpakken van kaas, boter, smeltkaas en poederkaas. Daarmee heeft het efficiënt werken en omgaan met energie zich een belangrijke pijler gevormd binnen de bedrijfsvoering.

Nieuwe pand duurzaam gebouwd

Kaptein heeft met de bouw van het nieuwe pand aan Het Gemaal 2 in 2016 meteen ingezet op duurzaamheid. Het familiebedrijf is steeds in ontwikkeling en er wordt goed nagedacht hoe het bedrijf futureproof kan blijven. Slim omgaan met energie, en dus rekening houden met het klimaat, is daar een belangrijk fundament in. Zo wordt de Nederlandse kaas- en botertraditie in Heiloo inmiddels aardgasvrij voortgezet.

Duurzaamheidsmanager

Mario Dijcks is twee jaar geleden zelfs begonnen als duurzaamheidsmanager bij het bedrijf. Hij werkt inmiddels al 11 jaar voor het bedrijf, maar toen duurzaamheid een steeds belangrijker plek begon in te nemen, heeft hij de stap gezet naar een nieuwe functie. Dat is een teken dat er serieus werk wordt gemaakt van het zo energiezuinig en energie-efficiënt mogelijk omgaan met het bedrijfsproces.
“Innovatie gaat over vernieuwing in de breedste zin van het woord”, legt Mario uit. “Het gaat over nieuwsgierig zijn en blijven, over kansen pakken en mogelijkheden zien, over durven proberen en soms gewoon doen. Waar ik vroeger nog op teletekst keek naar de sportuitslagen is het nu maandag kijken of we het qua besparing weer beter hebben gedaan dan vorige week. Dat is nu de sport geworden.”

Innovatie op allerlei vlakken

Innovatie is iets wat bij Kaptein gebeurt op allerlei vlakken. Op het gebied van productontwikkeling, duurzame verpakkingsmogelijkheden, maar ook bij de productiefaciliteiten en op het gebied van markt- en klantinzichten.
“Bij het bouwen van dit pand in 2016 konden wij de aannemer rekening laten houden met het hele technische gedeelte van het bedrijf. Je kunt wel zonnepanelen plaatsen, maar als dit niet goed  doordacht functioneert met de rest van het productieproces, dan heb je niet het beste rendement. We zijn in dit traject goed begeleid, waardoor dit relatief eenvoudig is gegaan.”

Gebruik van eigen energie

“Wij maken uiteraard veel gebruik van koeling die we van eigen energie kunnen voorzien. De restwarmte proberen we ook zoveel mogelijk in te zetten door er bijvoorbeeld water mee te verwarmen. We hebben nog restwarmte over en dat proberen we ook weer op een andere manier te gaan inzetten.”
Misschien dat dit vorm kan gaan krijgen op het stuk grond naast het bedrijf dat is aangekocht. “Daar willen we de smeltfabriek uit Oosthuizen naar toe verhuizen. Weer een nieuw pand dat wij goed doordacht willen gaan neerzetten om zo efficiënt mogelijk te kunnen produceren. Verduurzaming gaat ook daar een grote rol spelen, maar dat maakt iedere dag van mijn werk ook uitdagend. Ieder keer Altijd weer op zoek naar het beste resultaat.”
Het familiebedrijf houdt daarmee rekening met een bedrijfsvoering die past bij de tijdgeest van nu én morgen.

Samen werken aan een duurzame toekomst

De Provincie Noord-Holland en adviesbureau Over Morgen werken samen aan een duurzame toekomst door ervoor te zorgen dat er meer zonne-energie wordt opgewekt in de provincie. Dit gebeurt met het project ‘Verzilver uw Dak’. Met de actie begeleiden zij ondernemers met een bedrijfsdak groter dan 1000m2 gratis bij het realiseren van zonnepanelen op hun dak. De gemeente Heiloo steunt dit verduurzamingsproject. 

Meer informatie over duurzaamheid en energiebesparing

Naar overzicht