Maak kennis met burgemeester Hans Romeyn

Benieuwd wie de mensen achter 'de gemeente' zijn? Dit is het eerste interview in de reeks 'Maak kennis met'. Deze eerste keer is het de beurt aan burgemeester Hans Romeyn.

Hoe ziet uw werkdag eruit?

Meestal begin ik tussen 07.30 en 08.00 uur met mijn werkdag. Dat betekent tijdens deze coronacrisis dat ik, na de krant gelezen te hebben, achter mijn scherm in mijn werkkamer duik, de mail doorneem, me verder ga voorbereiden op alle mogelijke overleggen die ik die dag heb. Soms begint de dag al om 08.00 uur met vergaderen, maar meestal is dat vanaf 09.00 uur. Als het even lukt probeer ik wel de tijd voor een lunch te nemen en snel even het 13.00 uur nieuws op tv te kijken. Ook de avonden zijn veelal gevuld met (digitale) vergaderingen en als dat al niet het geval  is probeer ik ook nog aandacht te besteden aan een aantal vrijwilligersklusjes die ik heb. Rond 00.00 uur ga ik meestal mijn bed weer in.

Waar wordt u blij van? (kan privé of zakelijk zijn)

Waar ik (zakelijk) blij van ben in deze periode dat ik zie dat heel veel mensen in Heiloo, ook in moeilijke tijden, voor elkaar klaar staan. De meeste mensen houden zich gelukkig ook aan de coronamaatregelen. Dat vind ook goed. "Metelkaarvoorelkaar" roep ik eigenlijk al heel lang en juist in de coronaperiode zie je dat ook gebeuren; dat vind ik top! 

Privé ben ik heel blij met ons gezin, natuurlijk mijn vrouw Els, maar zeker ook met onze (schoon-)dochters, (schoon-)zoon en onze vier kleinzonen van 6, 3, 2 en 1 jaar. Eind augustus is een vijfde op komst. Hoe mooi wil je het hebben?!!

Waarin zou u uzelf verder willen ontwikkelen?

Over twee maanden ga ik met pensioen, na 16 werkelijk fantastisch jaren als burgemeester van ons mooie Heiloo. Ik ben er trots op dat ik zolang de gelegenheid van de gemeenteraad en de bevolking van Heiloo heb gekregen om hier burgemeester te mogen zijn. Dat betekent dat ik me nu moet voorbereiden hoe ik die nieuwe periode in zal gaan vullen. Ik zal me dus moeten ontwikkelen om een pensionado te zijn. Ik ben er overigens van overtuigd dat dat prima zal lukken. En natuurlijk wil ik nog heel lang een hartstikke goede opa zijn voor onze (nu nog) kleine mannetjes!!!

Wie inspireert u?

Als het gaat om een specifiek persoon kan ik er niet eentje specifiek noemen. Rentmeesterschap, gespreide verantwoordelijkheid, publieke gerechtigheid en solidariteit zijn termen, zijn uitgangspunten, die mij al heel lang inspireren en dat ook zullen blijven doen.

Als ik al mensen zou moeten noemen dan denk ik al heel snel aan mensen als Martin Luther King, Rosa Parks. Maar er zijn er meer.
Wij zijn al heel lang bevriend met Engelse families. Sid Colliver en Spike Warburton, waren de bevrijders in 1945 van mijn geboorteplaats, Beverwijk. Zij hebben vijf jaar van hun leven gevochten zodat wij in alle vrijheid, in democratie al meer dan 75 jaar met elkaar mogen samenleven. Ik voel mij nog steeds schatplichtig aan hen en zij blijven mij (alhoewel zij inmiddels zijn overleden) nog steeds inspireren.

Wat is uw favoriete plek in gemeente Heiloo?

Heiloo in zijn geheel is mijn favoriete plek. Ik vind het fantastisch dorp, waar de mensen, ondanks dat het er inmiddels meer dan 24.000 wonen, nog steeds naar elkaar omkijken, een dorp met nog steeds heel veel vrijwilligers die zich voor iemand anders inzetten. Bovendien Heiloo ziet er prachtig uit. Niet voor niets staat ons mooie dorp al jarenlang achtereen bij de mooiste gemeenten op de lijst die de Elsevier jaarlijks opstelt.

Ik zou zeggen:  NatuurlijkHeiloo!!!

Naar overzicht