Reizen en verblijf

Het reisadvies voor heel Oekraïne is rood. Verblijft u in Oekraïne? Verlaat het land op eigen gelegenheid als dit veilig kan. Kan dit niet? Zoek dan een veilige plaats.

In Oekraïne is geen Nederlands consult meer. Op de website Nederland wereldwijd staan veelgestelde vragen over de situatie in Oekraïne.

Verblijven in Nederland zonder visum

Oekraïners kunnen zonder vergunning of visum verblijven in Nederland (Schengen-verdrag). Zij kunnen 90 dagen visumvrij in Nederland verblijven. Dit kan worden verlengd tot maximaal 180 dagen. 

Mensen uit Oekraïne die de maximale termijnen overschrijden, zullen hier geen problemen van ondervinden. Dit in verband met de huidige situatie.

Asiel aanvragen

Mensen uit Oekraïne hoeven geen asiel aan te vragen in Nederland. Ze mogen hier al  zijn. Het mág wel, maar de stand van zaken is aan het veranderen. 

Informatie over verblijf in Nederland

Meer informatie over in Nederland verblijven als Oekraïner staat op de website van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). 

Autorijden

Mensen uit Oekraïne die een geldig rijbewijs hebben dat is afgegeven in Oekraïne kunnen daarmee 185 dagen rijden in Nederland. Daarna mogen zij alleen met een Nederlands rijbewijs in Nederland rijden.

In alle andere gevallen moeten mensen uit Oekraïne om in Nederland te mogen autorijden, theorie- en praktijkexamen doen bij het CBR.

In sommige gevallen kunnen zij het buitenlandse rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Kijk voor meer informatie onder rijbewijs.