Voor de pers

Bent u vertegenwoordiger van de media en hebt u een vraag over de gemeente of over werkorganisatie De BUCH? Belt u dan met:

  • Dorine van der Meij
  • Manuela Lima
  • Bianca Validzic
  • Joyce Schoonebeek

We staan u graag te woord. Het telefoonnummer is 088 909 73 00.

Persberichten

Persbericht 16 maart 2023

Op woensdag 15 maart zette wethouder Ronald Vennik (Ruimtelijke Ordening en Wonen) namens gemeente Heiloo zijn handtekening onder de Woondeal 2.0 Noord-Holland Noord voor meer én betaalbare woningen. Dit deed hij samen met onder andere de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) Hugo de Jonge.

Met het ondertekenen van de woondeal wordt een afspraak gemaakt tussen het Rijk, de provincie en de gemeenten in Noord-Holland Noord om tot en met 2030 maar liefst 40.000 nieuwe woningen te bouwen. 

In de Woondeal hebben de provincie en gemeenten in Noord-Holland Noord afgesproken welke bijdrage zij kunnen leveren aan de nationale woningbouwopgave en wat daarvoor nodig is. Ook zijn er afspraken gemaakt over waar de woningen moeten komen, het soort woningen en het segment waar de woningen in moeten vallen. In de Woondeal wordt ingezet op de bouw van 184.000 woningen in Noord-Holland, bijna een vijfde van de nationale opgave. In de gemeente Heiloo worden circa 2.000 woningen gebouwd.

“Er is in Heiloo net als in de rest van Nederland veel behoefte aan betaalbare woningen. Met deze ondertekening zetten we een mooie stap in de goede richting”, aldus wethouder Vennik.

Gemeente Bergen en gemeente Uitgeest hebben de Woondeal ook ondertekend.

Persbericht 1 maart 2023

Leerlingen van groep 8 van Elckerlyc volgen een lesmodule fietsen maken. De lessen zijn onderdeel van het maakonderwijs, dat wordt ontwikkeld door de gemeente. De leerlingen worden tijdens deze lessen klaargestoomd voor de circulaire economie van de toekomst, waarbij repareren meer centraal komt te staan.

De leerlingen knappen kapotte weesfietsen op om opnieuw te kunnen gebruiken. Wethouder Ronald Vennik: "Zelf iets maken is leuk om te doen. De kinderen krijgen zo de behoefte om dingen te leren. Ze benutten hun eigen vaardigheden, en kunnen daarmee concreet iets betekenen op het gebied van duurzaamheid."

Weesfietsen opknappen

Travis is enthousiast: "Mensen moeten dingen niet weggooien, maar het recyclen. En dit soort leuke dingen mee doen!" Docenten en schoolleiders zijn ook positief: "Prachtig om de praktische leerlingen hiermee bezig te zien. Zij kunnen hun talent hier echt in kwijt," zegt directeur Jouri Horsthuis. 

Lesbezoek

Oud-fietsenmaker Jaap van den Kommer leidt de lessen. Hij blijkt een ware inspiratiebron voor de doeners uit de bovenbouw. Uit de groepjes op het schoolplein klinkt zo nu en dan gejuich; moersleutels worden daarbij hoog in de lucht gestoken. De kinderen zijn erg fanatiek in het demonteren van de fietsonderdelen.  "Door een fiets uit elkaar te halen, krijgen ze de waarde van materialen mee. Ook zien ze dat een fiets – net als de meeste dingen – simpeler in elkaar zit dan marketing laat blijken. Het repareren van een fiets of apparaat wordt daarmee behapbaar", vertelt een van de maakonderwijs docenten. 

De boodschap: ook een kapot voorwerp heeft nog waarde. Niet alles kan gerecycled worden. Dan is repareren het enige dat voorkomt dat het op de afvalberg belandt. "Dat zou zonde zijn", vindt Anne uit groep 8, "Er is moeite gedaan om het te maken. Als we het weggooien, moeten er weer nieuwe dingen gemaakt worden. Misschien zelfs aan de andere kant van de wereld!" Klasgenoot Niels vult aan: "Het is goed dat we nu leren hoe dit moet. Het is zonde als kapotte spullen worden weggegooid. " "Alles nieuw kopen is een beetje slecht voor het milieu’, besluit Marit.

Pilot

De pilot van het maakonderwijs draait nu op vier scholen in Bergen, Uitgeest, Heiloo en Castricum. Binnen deze pilot draaien al modules over textiel en wol. Over andere afvalstromen worden nog modules ontwikkeld. Maakonderwijs hoort bij het thema circulariteit. In een circulaire economie zijn hergebruik, reparatie van producten en consuminderen de norm. Wanneer het lesprogramma definitief is, kunnen alle basisscholen in de gemeente er gebruik van maken.