Parkeerbeleidsplan 2025
Het huidige parkeerbeleidsplan van de gemeente Heiloo komt uit 2010 en is verouderd.
Het huidige parkeerbeleidsplan van de gemeente Heiloo komt uit 2010 en is verouderd. Nieuwe trends en ontwikkelingen missen in dit plan. Parkeerbeleid gaat bijvoorbeeld over:
- Parkeren bij scholen.
- Blauwe zone (en ontheffingen).
- Gehandicaptenparkeerplaatsen.
- Fietsparkeren.
- Heilooër profiel (parkeren in de berm)
Een actualisatie van het parkeerbeleidsplan is nodig om de gestelde doelstellingen te bereiken en in te spelen op nieuwe trends en ontwikkelingen.
Een nieuw parkeerbeleidsplan
De gemeenten in Nederland zijn verantwoordelijk voor het parkeerbeleid. Dat betekent dat zij zorgen voor de uitvoering ervan. Dit bestaat uit taken zoals:
- Het aantal parkeerplaatsen goed regelen.
- Het parkeren organiseren, bijvoorbeeld met een blauwe zone of speciale vergunningen.
- Controleren of mensen zich aan de parkeeregels houden.
Belangrijke hulpmiddelen hiervoor zijn bestemmingsplannen, omgevingsplannen en het gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan. Met het parkeerbeleid willen we zorgen voor fijne buurten om in te wonen én een goed bereikbare binnenstad voor winkels en bedrijven.
Voorbeelden van nieuwe ontwikkelingen kunt u lezen in het artikel van Goudappel(Verwijst naar een externe website)
Huidig parkeerbeleidsplan Heiloo 2010
Parkeren heeft direct invloed op hoe goed mensen onze gemeente kunnen bereiken. Dit geldt voor bewoners en ondernemers, maar ook voor bezoekers. Goed geregeld parkeren helpt om het verkeer goed te verdelen over de wegen die daarvoor bedoeld zijn.
Het huidige parkeerplan Heiloo komt uit 2010 en is oud. Nieuwe trends en ontwikkelingen staan nog niet in dat plan.
Totdat er een nieuw plan is, blijven we werken volgens de bestaande plannen.
Lees meer over:
Participatie
Wij gaan het oude Parkeerbeleidsplan Heiloo 2010 vernieuwen. We willen de inwoners van Heiloo goed informeren over de keuzes die we maken. Ook geven we ruimte voor vragen en meningen.
Omdat parkeren belangrijk is voor iedereen in Heiloo, sturen we een digitale vragenlijst naar inwoners en ondernemers. Daarnaast bespreken we het plan meerdere keren met de verkeerscommissie. In die commissie zitten verschillende medezeggenschapsorganisaties zoals de Fietsersbond.
Samen met een verkeerskundig bureau maken we een planning: wat we gaan doen en wanneer. Zodra er meer bekend is over dit proces, leest u dat op deze pagina.
Enquête
Van maandag 14 april t/m zondag 4 mei 2025 kunt u de enquête over het nieuwe Parkeerbeleidsplan Heiloo online invullen.
Het gaat hierbij om vragen over de thema’s en ontwikkelingen rondom parkeren in Heiloo. De resultaten van de enquête geven mede invulling aan het nieuwe beleid. Wij bespreken de enquêteresultaten bovendien met het college en de raadscommissie.
Meedenken
In speciale vergaderingen met de Verkeerscommissie halen we ideeën op en delen we informatie. Heeft u ideeën voor het parkeerbeleidsplan en wilt u die met andere bewoners bespreken? Leg deze dan voor bij één van onderstaande aangesloten medezeggenschapsorganen of vul dit in als de enquête beschikbaar is.
De klankbordgroep bestaat uit verschillende overheidsinstanties en medezeggenschapsorganen:
- Verkeersadviseur Politie
- Vertegenwoordiger Fietsersbond
- Vertegenwoordiger Veilig Verkeer Nederland
- Voorzitter van het Verkeerspanel
- Vertegenwoordiger van Verkeersouders
- Vertegenwoordiging bewoners
- Vertegenwoordiging van gehandicapten Heiloo
- Vertegenwoordiging LTO
- Vertegenwoordiging ondernemers
Planning
Fase 1: Inventarisatie voorjaar
In deze fase halen we informatie op voor het nieuwe Parkeerbeleidsplan. Niet alleen in de vorm van participatie met inwoners en ondernemers, maar ook in overleg met het college, rekening houdend met alle huidige beleidsplannen. Ook stemmen we intern af met andere afdelingen, zoals groen en wegbeheer. In deze fase voeren we in Heiloo een parkeeronderzoek uit met een scanauto zodat we ook deze informatie als input kunnen gebruiken voor het nieuwe Parkeerbeleidsplan.
Fase 2: Uitwerking kaders en uitgangspunten: voor de zomer
In deze fase voegt verkeerskundig bureau Goudappel alle opgehaalde punten samen en legt deze voor aan het college en de verkeerscommissie. Tijdens een presentatie delen zij alle mogelijkheden.
Goudappel is in alle fases in nauw contact met de verantwoordelijke ambtenaren binnen de BUCH.
Fase 3: Uitwerking tot concept parkeerbeleidsplan: in de zomer
In deze fase stelt Goudappel een concept op, met alle input vanuit de afgelopen 2 fases.
Fase 4: Bestuurlijke besluitvorming: najaar
In deze fase wordt het concept aan de raadscommissie en de verkeerscommissie voorgelegd. Het plan ligt dan 6 weken ter inzage met de mogelijkheid om zienswijzen in te dienen. Afhankelijk van de hoeveelheid input en zienswijzen wordt het plan in de raadsvergadering van 15 december vastgesteld.
Vragen of opmerkingen
Heeft u vragen of opmerkingen over het participatieproces? parkeerbeleidsplanheiloo@debuch.nl(Verwijst naar een e-mailadres). Dit is ook het mailadres voor eventuele zienswijzen.
Contactgegevens

Wim Keja, projectleider
parkeerbeleidsplanheiloo@debuch.nl(Verwijst naar een e-mailadres)