Naamgebruik wijzigen

Na een huwelijk of partnerschap of beëindigen ervan, kunt u kiezen welke achternaam u wilt gebruiken. Het gaat alleen om het gebruik ervan. Uw achternaam verandert niet. Op officiële documenten blijft altijd uw eigen achternaam staan.

Inloggen met DigiD wijziging naamgebruik aanvragen afspraak maken naamgebruik

Keuzemogelijkheden gebruik

U kunt kiezen voor onderstaande opties:

  • Alleen uw eigen naam.
  • De naam van uw partner gevolgd door uw eigen naam.
  • Uw eigen naam gevolgd door de naam van uw partner.
  • Alleen de naam van uw partner.

De gemeente verwerkt uw keuze in de Basisregistratie Personen (BRP). Op deze manier zijn andere overheidsorganisaties op de hoogte. Zij moeten dan gebruikmaken van de achternaam die u hebt gekozen. U informeert zelf andere instellingen en bedrijven over uw keuze.

Op officiële documenten als paspoort of rijbewijs staat altijd uw eigen achternaam. Eventueel aangevuld met de naam van uw partner. Ook als u een andere achternaam hebt gekozen.

Geslachtsnaam wijzigen

Een achternaam wijzigen kan alleen onder strenge voorwaarden. U dient een verzoek in voor wijzigen van uw achternaam via Justis.

Voornaam wijzigen

Wilt u uw voornaam laten veranderen? Dan moet u hiervoor een verzoekschrift indienen bij de rechtbank. U hebt dan een advocaat nodig. Gaat het om een wijziging van de voornaam van een minderjarige? Dan moet één van de ouders of de voogd het verzoek indienen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een rechtbank bij u in de buurt