Geelpoothoornaar(nest) gezien? Meld het!

De geelpoothoornaar is een grote wespensoort uit Azië die sinds 2017 ook voorkomt in ons land. Ze vormt een mogelijke bedreiging voor insecten die hier thuishoren en kan overlast geven voor inwoners. Daarom bestrijden wij deze hoornaars en hun nesten. 

De geelpoothoornaar (‘Aziatische hoornaar’) eet onder andere (honing)bijen, hommelsoorten, wespen, vlinders en andere bestuivers. Een nest geelpoothoornaars eet in 1 seizoen ongeveer 11 kilo insecten. Dat zijn ongeveer 100.000 beestjes. Hierdoor kan schade ontstaan aan de natuur. De Europese Unie heeft bepaald dat verspreiding zoveel mogelijk moet worden voorkomen. 

Kenmerken geelpoothoornaar en Europese hoornaar

De geelpoothoornaar lijkt op de inheemse Europese hoornaar. Het is van belang om de 2 soorten niet te verwarren, want de Europese hoornaar is een soort die juist nuttig is en geen bedreiging vormt voor de biodiversiteit. Dit zijn de verschillen:

Scroll de tabel horizontaal om meer te zien
Kenmerk geelpoothoornaar Europese hoornaar
Lengte 2-3 cm 3-4 cm
Kleur borststuk zwart roodbruin
Kleur gezicht oranje-zwart geel-rood
Kleur poten zwart met geel uiteinde roodbruin
Kleur antennes zwart roodbruin

Hoornaars zijn niet agressief. Alleen als ze zich bedreigd voelen, zullen ze zichzelf en hun nest beschermen en steken. Dit geldt voor alle soorten hoornaars.

Jaarlijks 2 nesten

De koningin van de geelpoothoornaar maakt elk voorjaar een nest, tussen maart en half juni, op een beschutte plek, zoals in een spouwmuur, schuur, carport, veranda of een nestkast. Het ziet eruit als een lichtbruine bol ter grootte van een pingpongbal.

Vanaf juni maken de koningin en haar werksters een zomernest. Dat nest hangt vaak (hoog) in een boom, is ovaal van vorm, meestal rond een tak, en heeft iets weg van een enorme kokosnoot. In het najaar is dit nest vaak groot en - na het vallen van de herfstbladeren - goed te zien. 

Een nest van een Europese hoornaar is vaak gebouwd in holtes, zoals in bomen of in gebouwen, schuurtjes. Dit nest heeft steeds een andere vorm.

Bestrijden en melding maken

De gemeente bestrijdt de geelpoothoornaars actief. Ziet u een hoornaars(nest)? Maak bij ons melding van de datum en plek, zo mogelijk met een foto: