Leefgeld aanvragen

Vluchtelingen uit Oekraïne hebben recht op leefgeld per maand als zij zijn ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP).

Leefgeld is een financiële vergoeding waarmee zij de dagelijkse boodschappen kunnen betalen, zoals eten en kleding. De betaling van leefgeld gaat via de gemeente.

Leefgeld aanvragen

Om leefgeld te ontvangen, moet u zijn ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente. Staat u nog niet ingeschreven? Lees onder registratie vluchtelingen Oekraïne wat u dan moet doen.

Met een Nederlandse bankrekening

Als u een Nederlandse bankrekening hebt, ontvangt u het bedrag via de bank. Hebt u nog geen Nederlandse bankrekening? Kijk dan bij bankrekening in Nederland openen hoe u dit kunt regelen.

U vult het aanvraagformulier leefgeld (pdf, 191 KB) helemaal in en stuurt deze naar: opvangoekraine@debuch.nl. Na ontvangst betalen wij het leefgeld binnen 2 tot 3 werkdagen uit. Hiervoor hoeft u niet naar het gemeentehuis te komen.

Uitschrijven in de Basisregistratie personen

Let op: beslist uw gast om naar een andere gemeente te verhuizen? Dan moet hij of zij zich bij onze gemeente uitschrijven zich in de nieuwe gemeente weer inschrijven. Dit is belangrijk voor het uitkeren van leefgeld. 

leefgeld aanvragen (pdf-formulier) (pdf, 191 KB)

Hoeveel leefgeld

  • Volwassenen en kinderen krijgen € 260 per maand per persoon. Dit is voor voedsel, voor kleding en andere persoonlijke spullen. 
  • Vluchtelingen die bij een gastgezin wonen, ontvangen naast het leefgeld een extra toelage per maand. Volwassenen ontvangen € 215 per maand extra en kinderen € 55 per maand. Dit geld is voor bijvoorbeeld openbaar vervoer, familiebezoek of sport. Vluchtelingen kunnen het geld ook gebruiken om bij te dragen aan de kosten van het gastgezin, maar dit is niet verplicht.

Wie betaald werk doet, moet dit melden bij de gemeente. Dan stopt het leefgeld voor die persoon, maar niet voor de andere gezinsleden.

Goed om te weten

  • Neem het ingevulde aanvraagformulier leefgeld (pdf, 191 KB) mee, dit is nodig bij de aanvraag.
  • Neem ook het formulier ontvangst leefgeld (pdf, 38 KB) mee, ingevuld voor zover mogelijk.
  • Paspoort of ID-kaart is verplicht voor legitimatie ter plaatse.
  • U mag als vluchteling gratis reizen met het openbaar vervoer (OV) als u uw Oekraïens paspoort of identiteitskaart laat zien.

Voor gastgezinnen en betrokken organisaties

Vangt u vluchtelingen op in Bergen, Uitgeest, Castricum of Heiloo of bent u bij de opvang betrokken? Dan vragen wij u om hen te informeren over het aanvragen van leefgeld en de mogelijkheid om naar een locatie te komen.