Aansluiting A9

De Raad van State heeft op 11 september 2019 de bestemmingsplannen zonder zitting vernietigd die de aansluiting A9 bij Heiloo mogelijk maakten. Doorslaggevend is het gebruik van het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Dit betekent dat het project ‘Aansluiting A9’ op dit moment niet kan doorgaan. De gemeenten Heiloo en Castricum zijn in verzet gegaan tegen de uitspraak van de Raad van State van 11 september 2019. Dit bezwaar is afgewezen. Met de betrokken partijen provincie Noord-Holland en gemeenten Alkmaar, Castricum en Heiloo, wordt gekeken welke vervolgstappen er gezet gaan worden.
Hoe nu verder?
Eind mei 2020 is de Stuurgroep Aansluiting A9 bijeengekomen om een voorstel te doen over de verdeling van de extra kosten die zijn ontstaan door vertraging van het project vanwege de landelijke stikstofproblematiek. Het voorstel is om het bedrag onderling te verdelen onder de projectpartners. Na de zomer nemen de colleges, gemeenteraden en Provinciale Staten een definitief besluit over de verdeling van de extra kosten. Bij een akkoord zal het bestaande ontwerp voor de afslag opnieuw in procedure worden gebracht.
Goede bereikbaarheid door aansluiting A9
Door te investeren in een goede bereikbaarheid, lokaal en regionaal, blijft Heiloo voor inwoners en bedrijven aantrekkelijk om te wonen en te werken. De aansluiting op de A9 bij Heiloo zorgt voor een betere bereikbaarheid, doorstroming en leefbaarheid voor particulieren en bedrijven op zowel de A9 als op lokale wegen in de omliggende dorpen. Ook ontlast de aansluiting de doorgaande wegen in het gebied.
Stikstof
Op basis van het PAS konden overheden toestemming geven voor activiteiten in de buurt van beschermde natuurgebieden, waarbij stikstof werd uitgestoten, zoals de aanleg van een weg. In mei 2019 oordeelde de Raad van State dat het PAS in strijd is met de Europese natuurbeschermingsregels. Het PAS kan daardoor niet langer als basis worden gebruikt om ruimtelijke ontwikkelingen mogelijk te maken. Beide bestemmingsplannen over de aansluiting A9 zijn in 2017 vastgesteld en baseren zich voor het onderwerp stikstof op het PAS. Meer informatie over het PAS leest u op de website van de Rijksoverheid.
Veel gestelde vragen en antwoorden
Hoeveel kost de aansluiting A9?
De totale kosten zijn geraamd op 33 miljoen euro exclusief btw en indexering. Dit is voor de aanleg en inclusief aanverwante kosten, zoals grondverwerving, onderzoeken e.d. De kosten worden als volgt verdeeld:
- provincie Noord-Holland: 6,879 miljoen en 5,2 miljoen risicoreservering
- gemeenten Alkmaar: 9,547 miljoen
- gemeente Castricum: 2,875 miljoen
- gemeente Heiloobij: 8,5 miljoen
De kosten voor de gemeente Heiloo worden gefinancierd uit de exploitatie van bedrijventerrein Boekelermeer en de woningbouwlocaties Zuiderloo en Zandzoom.
Waar vind ik informatie over de onderzoeken die gedaan zijn?
Op de website van provincie Noord-Holland vindt u alle onderzoeksrapporten.
Wat worden de verkeersremmende maatregelen in Heiloo?
Dat is op dit moment nog niet bekend. Het huidige Verkeersplan uit 2008 wordt geactualiseerd. Daarbij wordt uitgegaan van de situatie waarbij de aansluiting op de A9 een feit is. Bij de actualisatie van het Verkeersplan wordt ook een participatietraject georganiseerd. Hiervoor worden bewoners/vertegenwoordigers van bewonersverenigingen uitgenodigd, onder andere van de Stationsweg, Kennemerstraatweg, Ypesteinerlaan, Het Malevoort, Kanaalweg, Kerkelaan, Egmond Binnen etc.
De Stationsweg zal nog drukker worden. Wat zijn de verkeersremmende maatregelen daar?
Deze maatregelen zijn nog niet bekend. Het huidige Verkeersplan wordt geactualiseerd. Het nieuwe Verkeersplan zal uitgaan van de situatie in het dorp met aansluiting A9. Voor de actualisatie van het Verkeersplan wordt een participatietraject met bewoners georganiseerd. De Stationsweg is een van de onderwerpen in het thema A9 in het participatietraject. Bewoners van de Stationsweg worden zo betrokken bij het onderzoeken van maatregelen voor de Stationsweg.
Waarom een rotonde bij de Oosterzijweg en niet op Kennemerstraatweg?
Een rotonde op de Kennemerstraatweg zou onvoldoende 'afwikkelcapaciteit' geven. Met stoplichten kan hier meer verkeer worden afgewikkeld, waardoor het verkeer beter doorstroomt. Een rotonde bij de Oosterzijweg is ook de beste oplossing om:
- de golfbaan te ontsluiten
- landbouwverkeer te laten oversteken
- de fietsersoversteek te behouden
Waarom ligt de rotonde met de aansluiting op de Kanaalweg niet verder bij het bedrijventerrein?
Dit heeft geen voorkeur, omdat hiermee meer groen opgeofferd moet worden.
Hoe wordt het strandverkeer richting Egmond straks geleid als de aansluiting bij Heiloo er is?
Het strandverkeer naar Egmond wordt geleid via dezelfde route als nu ook het geval is, via het Kooimeerplein en de Hoeverweg. Het sluipverkeer wordt zo veel mogelijk beperkt. Indien nodig treffen we verkeersmaatregelen.
Wat gebeurt er met beschermde dieren en planten in het gebied waar de aansluiting A9 komt?
Voordat er daadwerkelijk wordt begonnen met de aanleg, kijkt een deskundig bureau welke beschermde planten- en diersoorten in het gebied voorkomen. Te denken valt aan wilde kievitsbloemen, kleine modderkruipers, verschillende soorten vleermuizen en de noordse woelmuis.
Afhankelijk van deze bevindingen, wordt er voor de dieren en planten zo nodig een alternatieve locatie ingericht. Bij het verplaatsen van planten en dieren wordt rekening gehouden met de levenscyclus. Zo worden er tijdens het broedseizoen bijvoorbeeld geen bomen gekapt.
Wordt de Oosterzijweg verkeersluw gemaakt?
Ja. De Oosterzijweg wordt straks zwaarder belast met bestemmingsverkeer. Daarom worden er maatregelen getroffen voor landbouwverkeer en er komt o.a. een fietssluis.
Is de parallelweg richting bedrijventerrein wel noodzakelijk?
De oostelijke parallelweg langs de A9 is noodzakelijk voor de ontsluiting van het bedrijventerrein Boekelermeer.
Waarom is de knip uit de Kanaalweg gehaald?
Dit is onderzocht en kreeg een negatief advies, omdat dit sluipverkeer uit Ypestein bevordert.
Welke maatregelen worden er bij Het Malevoort genomen om verkeerstromen te minimaliseren?
Uit onderzoek blijkt dat de verkeerstoename tussen Het Malevoort en Egmond Binnen beperkt zal zijn op reguliere werkdagen (kustverkeer niet meegenomen). De verkeersdrukte wordt op deze locatie permanent in gaten gehouden. Indien nodig kunnen er snel maatregelen worden genomen.
Heeft de ondertunneling van het spoor een relatie met de A9?
De ondertunneling van het spoor staat los van de aansluiting A9 en is nodig in het kader van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu wil met dit programma het spoorboekloos rijden invoeren. De spoortunnel is nodig om te voorkomen dat het verkeer hinder heeft van de gesloten overwegen bij het spoor. Uiterlijk in 2028 rijden er meer treinen op het spoor tussen Alkmaar en Amsterdam dan nu. In totaal zes intercity’s per uur per richting (dat zijn er nu vier). Door dit zogenaamde ‘spoorloosboek rijden’ zijn de overwegen vaker gesloten.