Gemeentelijke begraafplaats

In Heiloo is 1 gemeentelijke begraafplaats. Deze ligt aan de Holleweg.

De gemeentelijke begraafplaats heeft een rijke historie. Het oudste deel is aangewezen als gemeentelijk monument. Het is de moeite van een bezoek waard.

De gemeentelijke begraafplaats van Heiloo is op alle dagen van het jaar open. Na zonsondergang is toegang echter verboden.

Begraafplaats als monument

Het oude deel van de algemene begraafplaats aan de Holleweg in Heiloo is aangewezen als gemeentelijk monument. Op deze begraafplaats willen we historisch waardevolle graftekens behouden.

Andere historisch waardevolle begraafplaatsen in Heiloo zijn de begraafplaats van het Landgoed Willibrordus: de Oase van Rust en het kerkhof rondom de Witte Kerk.

Van dit laatste kerkhof is een cultuurhistorische inventarisatie (pdf, 14 MB) (pdf, 14 MB) beschikbaar.

Gemeentelijk monument

De begraafplaats in Heiloo dateert van circa 1916 - 1918. De gemeentelijke dienst ontwierp deze begraafplaats. Heiloo telde toen meer dan 1.000 inwoners; gemeenten van die grootte werden begin 20e eeuw verplicht om een eigen openbare begraafplaats te hebben. De begraafplaats was aanvankelijk klein maar werd na de oorlog flink uitgebreid.

Stenen archief

Het oude deel is samen met het bakstenen dienstgebouwtje uit 1920 van algemeen cultuurhistorisch belang. de oudste aanleg uit ongeveer 1916 heeft is oorspronkelijk symmetrische een ronding in het midden. Daarin staan 3 rijen grafstenen, voornamelijk van hardsteen. Zij worden gesierd met symboliek, die kenmerkend is voor een begraafplaats;: een geknakte roos, treurbomen en een palm als tekening van overwinning en dood.

Daarnaast heeft de vijver met bank en terras uit de jaren 30 van de 20e eeuw als ensemble een historische waarde. Op de begraafplaats staan veel oude bomen.

Aanvankelijk werden de graven volgens middeleeuwse traditie naar het oosten gericht. Deze praktijk is echter in de loop van de 20e eeuw verloren gegaan.

Bijzondere graven

Van bijzonder belang zijn de oorlogsgraven, de adellijke graven van diverse leden van het geslacht Foreest en de locatie van het voormalige graf van het joodse echtpaar Vorzanger. Voor hen is een Stolperstein geplaatst bij het oorlogsmonument.

Verzetsman Albertus de Raaf is 66 jaar na zijn dood in 1944 herbegraven bij zijn broer Ab in Heiloo. Zijn lichaam was jarenlang vermist en is teruggevonden in een massagraf bij buitenkamp Lerbeck in Porta Westfalica, Duitsland. Op 29 juli 2010 was de begrafenis.

Algemeen of particulier graf

Voor het begraven van een overledene kunnen nabestaanden kiezen tussen een particulier of een algemeen graf en asbestemming.

Algemeen graf

Een algemeen graf blijft eigendom van de gemeente, die ook de plek op de begraafplaats bepaalt. In een algemeen graf worden 2 overledene begraven die geen relatie met elkaar hebben. Dit graf wordt 10 jaar in stand gehouden. Deze termijn kan niet worden verlengd.

Particulier graf

Bij een particulier graf kunnen de nabestaanden zelf besluiten welke overledenen in het graf worden begraven. Ook kunnen zij zelf de plaats op de begraafplaats uitzoeken. Een particulier graf wordt uitgegeven voor 10, 15 of 20 jaar. Deze termijn kan steeds met 10, 15 of 20 jaar worden verlengd.

Asbestemming

Als een overledene is gecremeerd zijn er diverse mogelijkheden voor de urn. Op de begraafplaats zijn urnengraven en er zijn zuilen waarin de urnen kunnen worden bijgezet. Deze worden afgesloten met een gedenkplaat.

Ook kan de as van de overledene worden verstrooid en een gedenkplaatje geplaatst op het herdenkingsmonument.

Contact

Hebt u nog vragen, neemt u dan contact op met de beheerder van de begraafplaats 072 535 66 66.

Adresgegevens

  • Gemeentelijke begraafplaats Heiloo, Holleweg 133, 1851 KE Heiloo.
  • Historische begraafplaats: Oase van Rust, Kennemerstraatweg 464, 1851 NG Heiloo.
  • Historische begraafplaats: Witte Kerk Heiloo, Heerenweg 32, 1851 KS Heiloo