Eisen omgevingskwaliteit (welstand)

Gebouwen in een gemeente moeten voldoen de omgevingskwaliteit. De eisen hiervoor gaan bijvoorbeeld over de bouwmaterialen die u gebruikt , maar kunnen ook bepalen welke bouwstijl wel of niet gewenst is.

Hoe werkt het ?

  • U vraagt een advies van de commissie Omgevingskwaliteit aan als u een omgevingsvergunning voor (ver)bouwen nodig hebt.
  • Uw bouwplannen moeten aan de ruimtelijke kwaliteitseisen voldoen. Bijvoorbeeld of een serre of dakkapel in de omgeving past.
  • Wij leggen uw aanvraag voor aan de Commissie Omgevingskwaliteit.
  • De commissie beslist of uw bouwplan voldoet aan de ruimtelijke kwaliteitseisen.
  • De commissie schrijft het onderzoeksresultaat in het omgevingsadvies.

Nota Omgevingskwaliteit

U kunt de eisen nalezen in de nota omgevingskwaliteit gemeente Heiloo (pdf, 8 MB). In deze nota zijn de ruimtelijke kwaliteitseisen vastgelegd.

Deze eisen gaan onder andere over:

  • Eigenschappen van de bestaande bebouwing.
  • Openbare ruimte.
  • Landschap.
  • Stedenbouwkundige situatie.
  • Massa, structuur, maat en schaal, detaillering, materiaal en kleur.
  • Samenhang in het bouwwerk.

Advies, geen besluit

U kunt geen rechten ontlenen aan de verslagen van de Commissie Omgevingskwaliteit. De commissie adviseert bij onder andere het Omgevingsplan. Voor een omgevingsvergunning gelden meer regels dan alleen de ruimtelijke kwaliteitseisen. De adviescommissie besluit niet over het verlenen van een omgevingsvergunning.

U kunt tegen een advies van de adviescommissie geen bezwaar maken.

Karakteristieke panden onderscheiden zich van de overige bebouwing of omgeving, door:

  • Het kan een bijzonder type gebouw zijn; dan is sprake van typologische waarde.
  • Er kan bijzondere aandacht aan de afwerking van het pand geschonken zijn, bijvoorbeeld door fraai siermetselwerk of andere ambachtelijke technieken, die niet (meer) gangbaar zijn.
  • Het pand heeft nog een eenheid en harmonie in stijl; we spreken dan van een stilistisch gaaf pand.
  • Ook een modern(er) pand karakteristiek zijn, bijvoorbeeld door een mooie en evenwichtige architectuur die onalledaags is.

Meegenomen bij advisering

 Deze karakteristieken meegenomen bij advisering over omgevingskwaliteit. De lijst karakteristieke panden geeft inzicht welke specifieke architectonische kwaliteiten een pand kan hebben. Als dat kan moeten deze karakteristieken behouden blijven.

Lijst (versie mei 2011)

De lijst staat op alfabetische volgorde van straatnaam.

A

Scroll de tabel horizontaal om meer te zien
straat nummer omschrijving
Aostastraat, van 14-16 Bouwblok uit circa 1918, met een levendige opbouw. Afwisselend baksteen en gestuukte bouwdelen. Karakteristieke terugliggende entree in portaal met zuiltje.

B

Scroll de tabel horizontaal om meer te zien
straat nummer omschrijving
Bayershoffweg 51 Zeer gesloten pand, dat opvalt door het donkere materiaalgebruik en de besloten voorgevel. Verder is de karakteristiek dat er sprake is van twee bouwmassa’s achter elkaar, waarbinnen de ruimtes zich manifesteren.
Belieslaan 2 Houten noodwoning uit 1952. Bijzondere typologie en cultuurhistorische waarde als relict van de wederopbouw (afkomstig van Paitl van Meissner uit Wenen).
Belieslaan 14 De Egelhoek. Pand met fors tentdak en diverse aanbouwen. In traditionalistisch, romantische trant opgetrokken met bijbehorende entreepoort. Luiken aan de vensters en roeden in de ramen.
Blinkenlaan, de 12 Pand uit circa 1930 met kenmerken van de Delftse Schoolarchitectuur; traditionele hoofdvorm met bijzondere deuromlijsting
Blinkenlaan, de 13 Stilistisch gave villa uit de jaren 20 van de 20ste eeuw met opvallende kap, gave vensterindeling en glas-in-loodramen.
Breedelaan 1a Opvallend en hoog, witgepleisterd woonhuis (architect Lody Trap) met bijzondere hoofdvorm, geveldoorbrekingen en typologie.
Butterlaan 17 Restant van voormalig stukje agrarische bebouwing in jaren ’60 woonwijk. Karakteristiek vanwege de afwijkende typologie, het rieten dak, de vriendelijke uitstraling, de opmerkelijke situering op een splitsing van wegen, versterkt door fraaie oude kastanje voor het huis.

C

Scroll de tabel horizontaal om meer te zien
straat nummer omschrijving
Catsstraat, van 1-15 Gave gevelwand van serie van Heilooër punthuizen met eenvormige, bijbehorende erfscheiding aan de straatzijde.
Commandeurslaan 1 Voormalig wijkgebouw met woning (1966 architect Dionysius) met kenmerkende lineaire stijlelementen zoals een patio, aflopende daklijn, uit de gevel stekende ornamenten en hoge schoorsteen.

D

Scroll de tabel horizontaal om meer te zien
straat nummer omschrijving
Dors, de 2 Schoolgebouw met twee bouwlagen, gebouwd circa 1960 met horizontale bouwaccenten. Speels gebruik van baksteen en toepassing van wandkunst. In het midden van de U-vormige plattegrond, de gymzaal.

F

Scroll de tabel horizontaal om meer te zien
straat nummer omschrijving
Foreestlaan, van achter 7 Bunker uit periode 1940-1945, onopvallend weggewerkt als garage. Behoud als relict wenselijk. Zie ook Kennemerstraatweg (achter) 124. Gebouwd ter bescherming van de entree van de stad Alkmaar.
Foreestlaan, van 14 Verhoogd gelegen bungalow uit circa 1965, die bestaat uit twee bouwmassa’s: een hoger bouwdeel links en een lager deel rechts, afgedekt door flauwe zadeldaken. Opmerkelijk vensters: links over hele gevelhoogte en rechts door de gootlijst heen kragend.

G

Scroll de tabel horizontaal om meer te zien
straat nummer omschrijving
Gouwe Boom complex Twee bouwblokken van sociale woningbouw; als typologie bijzonder omdat dit de enige galerijwoningen uit de jaren zestig zijn in Heiloo.
Groeneweg 22 Klein formaat stolp, kenmerkend voor dit voormalige tuindersgebied. Van belang als agrarisch relict.

H

Scroll de tabel horizontaal om meer te zien
straat nr omschrijving
Heerenweg 1 Stilistisch gave villa jaren uit de jaren twintig van de 20ste eeuw met Amsterdamse Schoolelementen (m.n. entreedeur), grote rieten kap, mooie houtaccenten en glas-in-loodramen.
Heerenweg 13 Mooi gedetailleerd en stilistisch gaaf arbeidershuisje met siermetselwerk boven de gevelopeningen, glas-in-lood, houten geveltop en bijbehorende windveren en makelaar.
Heerenweg 125-127 Symmetrische eenheid van twee woningen met één bouwlaag en een pannengedekte afgeknot zadeldak met verspringing in de binnenhoek. Jaren ’20 van de 20ste eeuw.
Heerenweg 201 Pand met steile kap (jaren ’30), met opmerkelijke erker op de verdieping. In dit Stationsgebied draagt het bij aan het sfeerbeeld als historisch pand.
Heerenweg 226 Kleine tuindersstolp met darsdeuren naar de weg. Bijzonder vanwege de geringe afmetingen. Relict van het voormalige tuindersgebied.
Hoogeweg 42 Bollenschuur met karakteristieke hoofdvorm en seriematige gevelopeningen. Relict van het tuinderskarakter van dit gebied.
Hoogeweg bij 44 Klein bakstenen pomphuisje, van belang als relict van het tuinderskarakter van dit gebied.
Hoogeweg 47 Kleine stolp, van belang vanwege de hoofdvorm en karakteristiek behorend in dit voormalige tuindersgebied.
Hoogeweg bij 47 Klein bakstenen pomphuisje, van belang als relict van het tuinderskarakter.
Hoogeweg 68 Klein formaat stolp, kenmerkend voor dit vroegere tuindersgebied. Van belang als agrarisch relict.
Holleweg 39 Pand met twee bouwdelen: een op de straat gericht deel met trapgevel, een dwars op de straat gelegen deel met tuitgevel. Neo-Renaissance- invloeden (o.a. spekbanden en sierankers).
Holleweg 55 Hoekpand met op de samenkomst van wegen hoger bouwdeel met paraboolvormige dakvorm met Amsterdamse Schoolaccenten. Gérende onderbouw.
Holleweg 94 Kruisgebouw uit 1938 (consultatiebureau), bijzondere typologie aan de Holleweg. Met naoorlogse uitbreiding aan de achterzijde. Karakteristieke entree.
Holleweg 111 Ter Coulsterkerk, gebouwd in 1967 door H.M. Koldeweij. Van belang vanwege de bijzondere architectuur van de Wederopbouw. Vanwege de kenmerkende naoorlogse kerkbouw, is er tevens sprake van een architectuurhistorische en typologische waarde. Losstaande klokkentoren (campanile) en gebogen en speels vormgegeven bakstenen wanden.
Holleweg 149 Voormalig badhuis met bijbehorend woonhuis. Bijzondere en historische typologie met nog herkenbaar badhuisgedeelte links.

K

Scroll de tabel horizontaal om meer te zien
straat nummer omschrijving
Kanaalweg 17 Stolp (jaren 30) met forse symmetrische bouwmassa met zadeldak daarvoor, die aansluit op het noordelijk vlak van de stolpvorm. Hoge schoorsteen in het midden van dit dakvlak.
Kanaalweg 21 Stolp (jaren 30) met forse symmetrische bouwmassa met zadeldak daarvoor, die aansluit op het noordelijk vlak van de stolpvorm. Hoge schoorsteen in het midden van dit dakvlak.
Kanaalweg 32 Voormalige Campinafabriek uit 1955 met schoorsteen. Karakteristiek vanwege de typische jaren vijftig betonconstructie, de tonschalen productiehal is van hoge architectuurhistorische waarde vanwege de zeldzame betonconstructie.
Kapellaan 6 Trafostation, behorende bij het bedevaartterrein O.L.V. ter Nood. Kenmerkende vorm en typologie. Keramieksteentjes.
Kennemerstraatweg 3 Stilistisch gave villa jaren uit de jaren twintig van de 20ste eeuw met grote en opvallende rieten kap waarin o.a. ronde vormen. Voorts een hoge schoorsteen, opvallende entree aan noordgevel en glas-in-loodramen.
Kennemerstraatweg 9 Stilistisch gave villa uit de jaren twintig van de 20ste eeuw, opvallende door de vele en gevarieerde kapvormen, hoge schoorsteen en glas-in-lood.
Kennemerstraatweg 39 Stilistisch gave villa uit circa 1930 met opvallende en zijdelings laag doorlopende rieten kap (met wolfseind aan de voorzijde) en invloeden van de Amsterdamse School. Entreedeur met halfronde beëindiging aan de bovenzijde.
Kennemerstraatweg 45 Stilistisch gave villa uit de jaren twintig van de 20ste eeuw met opmerkelijke hoofdvorm, siermetselwerk (helaas geschilderd) en houten topgevel aan de voorzijde.
Kennemerstraatweg 55 Het rechter deel van het bouwblok is alleen karakteristiek. Villa uit circa 1930 met bijzondere hoofdvorm met grote kap met ronde entree, groot glas-in-loodraam aan de noordgevel
Kennemerstraatweg 59 Stilistisch gave villa uit de jaren 20 van de 20ste eeuw. Opvallende speelse overgang tussen gevel en kap; consequente vensterindeling.
Kennemerstraatweg 83 Opvallende, in rode baksteen opgetrokken villa met kenmerkende witte spekbanden horizontaal over de gevel. Neorenaissancekenmerken, vakwerkconstructie, voormalige veranda; zij het enigszins aangetast.
Kennemerstraatweg 85 Gave villa uit circa 1900 met horizontale bakstenen accenten in het metselwerk en rond de gevelopeningen. Opvallend hoektorentje op de verdieping rechts, erker op de begane grond met balkon daarboven. Glas-in-loodramen laten kleine rondingen aan de bovenzijde zien.
Kennemerstraatweg 107 Hoekpand met verhoogde hoekpartij, vóór mansardekap. Beeldbepalend op dit deel van de straatweg.
Kennemerstraatweg 145 Statig woonhuis uit 1882 met ambachtelijk metselwerk, hoekpilasters en in het dak doorgezette middenpartij.
Kennemerstraatweg 124 Bunker achter de woning, die verbouwd is als garage. Belangrijk relict uit de Tweede Wereldoorlog ter bescherming van de entree van de stad Alkmaar. Zie ook (achter) van Foreestlaan 7.
Kennemerstraatweg 138-148 Drie gelijkvormige en nog stilistisch gave bouwblokken met schilddaken. Karakteristiek zijn de forse kozijnmaat, de dakoverstekken, de aan de bovenzijde halfronde, originele deuren met glas-in-loodomlijsting, de glas-in-loodramen in de erkers, de houten bloembakken onder de vensters van de verdieping en het bijbehorende bakstenen tuinmuurtje ter afscheiding van de privégrond.
Kennemerstraatweg 155 Villa met brede, witgeschilderde voorgevel en gebroken kap. Gave architectuur uit het begin van de 20ste eeuw: siermetselwerk, glas-in-lood. Bijzondere windveer.
Kennemerstraatweg 161 Klein woonhuis met opvallend hoge en steile kap. Twee dakkapellen met gegolfde bovenzijde. Driezijdige erker links en aangebouwde erker rechts met sierlijst. Spekbanden.
Kennemerstraatweg 193 Pand uit de jaren ’20 van de 20ste eeuw, dat karakteristiek is vanwege de vele siermetselwerkaccenten. Driezijdige erker, met daarboven gemetseld bak. Deur met luifel.
Kennemerstraatweg 194 Stilistisch gaaf woonhuis uit circa 1930 met groot overstek, inpandig portaal, mooie baksteenaccenten, sierlijke windveer, glas-in-loodvenster op de verdieping en in het bovenlicht van de erker, houten bloembak als onderdeel van het architectonisch ontwerp.
Kennemerstraatweg 244 Sterk lineair ontworpen woonhuis met tentdak uit de jaren twintig van de 20ste eeuw. Opvallende en uitkragende (helaas witgeschilderde) entreepartij, die bestaat uit een baksteenverspringing met erboven een opengewerkt, bakstenen balkon. Voorts opmerkelijke gootlijst op klossen en aanwezige roedenverdeling in vensters.
Kennemerstraatweg 248 Woonhuis Corri, met zadeldak met wolfsend. De teruggelegen en inkragende entreepartij is voorzien van oorspronkelijke deur, luifel, naamsteen en gekoppeld venster. De driezijdige erker draagt een opengewerkt, bakstenen balkon; siermetselwerk. Vensters met roedenverdeling.
Kennemerstraatweg 252 Woonhuis circa 1930 met zadeldak; in de topgevel houten beschot. Opmerkelijke roedenverdeling in de bovenlichten en bijzondere houtaccenten: (langs de windveer, bloembak, boven erker).
Kennemerstraatweg 261 Stolp in bebouwingslint, karakteristiek vanwege de hoofdvorm en de typologie. Darsdeuren aan de straat.
Kennemerstraatweg 266 Woonhuis circa 1930 met opmerkelijke kapvorm en fors overstek. Aardige erker met horizontale rodenverdeling in het bovenlicht. Entreedeur met halfronde beëindiging aan de bovenzijde.
Kennemerstraatweg 267 Woonhuis uit de jaren ’20 van de 20ste eeuw. Karakteristiek vanwege het ambachtelijk toegepaste siermetselwerk. Driezijdige erker met bakstenen balkon daarboven.
Kennemerstraatweg 303-313 Twee bouwblokjes met 3 woningen, kenmerkende voor de jaren ’30 van de 20ste eeuw. Sterk lineair van karakter met vierkante erkers, bovenlichten daarboven, grote overstekken.
Kennemerstraatweg 304 Woonhuis circa 1910 met stilistisch gave gevel met Neorenaissance-elementen: witte spekbanden, ontlastingsboogjes met siersteentjes gevuld, aanzet-en sluitstenen, inpandig portaal met gave entreedeur.
Kennemerstraatweg 326 Woonhuis Ketjil uit 1912. Karakteristiek vanwege de bijzondere geveltop met jaartal (1912), engelenvenster op de verdieping.
Kennemerstraatweg 348 Woonhuis uit circa 1910 met een stijlcombinatie van Neorenaissance en Chaletstijl: horizontale banden over de gevel, aanzet- en sluitstenen, siermetselwerk, ambachtelijk houtwerk.
Kennemerstraatweg 385-389 Bouwblok van drie woningen uit de jaren dertig met kenmerkende elementen zoals forse overstekken, glas-in-lood, raampartij naast de entreedeuren.
Kennemerstraatweg 432 Witgepleisterde boerderij van het Zuid-Hollandse type onder schilddak met daarin een historische kelder die onderdeel uitmaakt van het vroegere landhuis Ter Coulster.
Kennemerstraatweg 460a Voormalige dokterswoning, gebouwd als onderdeel van de voormalige Wilibrordusstichting en gebouwd met dezelfde stijlkenmerken in de jaren ’30 van de 20ste eeuw.
Kennemerstraatweg 462 Naast trafostation als onderdeel van de voormalige Willibrordusstichting. Opgetrokken in de stijl van de overige gebouwen van de stichting.
Kennemerstraatweg 464 Gasstation dat deel uit maakt van de voormalige Willibrordusstichting. Geheel opgetrokken met de stijlelementen van de overige gebouwen met identieke tegentableau’s.
Kennemerstraatweg 464 Dienstgebouw (timmerwerkplaats) van de voormalige Willibrordusstichting, opgetrokken met dezelfde stijlkenmerken van Thunissen en Hendricks uit de jaren ’30 van de vorige eeuw.
Kennemerstraatweg 464 Dienstgebouw (was-en strijkinrichting) van de voormalige Willibrordusstichting, opgetrokken met dezelfde stijlkenmerken van Thunissen en Hendricks uit de jaren ’30 van de vorige eeuw.
Kennemerstraatweg 464 Dienstgebouw (keuken) van de voormalige Willibrordusstichting, opgetrokken met dezelfde stijlkenmerken van Thunissen en Hendricks uit de jaren ’30 van de vorige eeuw.
Kennemerstraatweg 464 Begraafplaats van de voormalige Willibrordusstichting; landschappelijk en cultuurhistorisch van waarde vanwege de aanleg, de symboliek in de beplanting, de herinneringswaarde aan de overleden patiënten. Verder is er sprake van sociaalhistorische waarde vanwege de hiërarchie en het tijdsbeeld, die eruit naar voren komt.
Kennemerstraatweg 634 Hoekhuis (voormalige winkel) met karakteristieke kap in de vorm van de gedrukt tentdak.
Kennemerstraatweg 636 Hoekhuis (voormalige winkel) met karakteristieke kap in de vorm van de gedrukt tentdak.
Kennemerstraatweg 652 Stolpboerderij met fraaie dakspiegel, getoogde vensters en knotbomen voor de gevel.
Kerkelaan 30 Woonhuis met mansardekap. Voorgevel valt op door fraai siermetselwerk van horizontale banden (in rood en geel metselwerk) ter hoogte van kozijnen en wisseldorpels. Op de begane grond zijn de getoogde vensters voorzien van hardstenen aanzet en sluitstenen. Glas-in-lood in de bovenlichten. Inpandig portaal rechts.
Kerkelaan 37 Woonhuis van twee verdiepingen met houten invulling in het topgeveltje. Teruggelegen originele entreedeur met luifel. In rechter bouwdeel erker, die opengewerkt bakstenen balkon draagt. Bijbehorende bakstenen erfscheiding.
Kerkelaan 38 Pand met mansardekap met windveer die hoofdvorm accentueert. Houten bekleding in topgevel, luifel boven entreedeur.
Kerkelaan 44-48 Serie eenvoudige arbeiders- tuinderwoningen aan de zuidkant van de Kerkelaan, die gekenmerkt worden door één bouwlaag met zadeldakje, symmetrische opbouw van de voorgevel met drie vensters. Windveren en makelaars.
Kerkelaan 53 Villa op groter perceel met dominante kapvorm waarin een kleinere, naar de straat gekeerde dwarskap. Fors overstek waarbinnen het gevelreliëf zich manifesteert.
Kerkelaan 54+70 Eén van een serie eenvoudige arbeiders- tuinderwoningen aan de zuidkant van de Kerkelaan, die gekenmerkt worden door één bouwlaag met zadeldakje, symmetrische opbouw van de voorgevel met een entreedeur en aan weerzijden twee vensters. Dakkapelletje boven de entreedeur. Witgeschilderd.
Kerkelaan 58 Eén van serie eenvoudige arbeiders- tuinderwoningen aan de zuidkant van de Kerkelaan, die gekenmerkt worden door één bouwlaag met zadeldakje, symmetrische opbouw van de voorgevel met een entreedeur en aan weerzijden twee vensters. Dakkapelletje boven de entreedeur. Bakstenen voorgevel.

L

Scroll de tabel horizontaal om meer te zien
straat nummer omschrijving
Laan van Muijs 1 Blokvormig pand, gebouwd circa 2000, dat opvalt door het bijzondere materiaalgebruik, maar dat vooral karakteristiek is doordat alle ruimtes zich binnen de beslotenheid van de blokvorm manifesteren.
Laan van Muijs 2+2a Prominent gelegen stolpboerderij met uitgesproken voorgevel (sieraccenten) en voorzien van een houten topgevel die op de gootlijst is geplaatst.
Laan van Zeeman 20 Markant pand, dat bestaat uit meerdere bouwvolumes. De karakteristiek ligt in het sterk horizontale, maar vooral ook lineaire karakter, die nog eens benadrukt wordt door het verschil in materiaalgebruik.
Lagelaan 3 Stolpboerderij, van belang vanwege de hoofdvorm en als agrarisch relict.

N

Scroll de tabel horizontaal om meer te zien
straat nummer omschrijving
Nic. Beetsweg 2 Markant gelegen stolpboerderij met dakspiegel. De voorgevel heeft hoekaccenten door geblokte pilasters. Gevelopeningen van de voorgevel zijn licht getoogd. De grote tuin met oude bomen rondom zijn onderdeel van de kwaliteit.
Nic. Beetsweg 4 Woonhuis Beau Sejour dat opvalt door de hoefijzervormige bekroning van het entreeportaal. Helaas verkeerde kleurstelling.
Nic. Beetsweg 47 Woonhuis vooral karakteristiek vanwege de nog aanwezige houten winkelpui met hoekornamenten. Verder opmerkelijke verdiept gelegen metselwerkvelden in andere kleurstelling.
Noordergeeststraat 12-30 Gekoppelde sociale woningbouwblokken met vriendelijke uitstraling. Zadeldaken, bekroond met forse schoorstenen op de hoeken. Houten luiken en houten deuren. Verdiept gelegen entreedeur met luifel en daarboven gedrukt venster met halfronde beëindiging. V-vormige roedeverdeling daarin. Noordergeeststraat Kerkgebouw uit de jaren zestig van de 20ste eeuw. Kenmerkende losstaande klokkentoren (campanile). Lage bouwmassa aan de Noordergeeststraat (waarin in het midden de entreepartij staat). Daarachter de hogere ontmoetingsruimte met afgeschuind dak. Borstwering opgebouwd met siermetselwerk. Intern eveneens opmerkelijke baksteenaccenten. Zie ook Zuidergeeststraat.

O

Scroll de tabel horizontaal om meer te zien
straat nummer omschrijving
Oosterzijweg 43 Karakteristiek agrarisch pand op hoek Warmoezierslaan Oosterzijweg. Van belang vanwege de ouderdom (17e eeuw) en landelijke, agrarische uitstraling.
Oosterzijweg 122 Stolpboerderij, van belang vanwege de karakteristieke hoofdvorm en als agrarisch relict. Intern zeer oude elementen (17e eeuw).
Oosterzijweg 124 Stolpboerderij, van belang vanwege de karakteristieke hoofdvorm en als agrarisch relict.

P

Scroll de tabel horizontaal om meer te zien
straat nummer omschrijving
Pastoor v Muijenweg 16 Voormalig schoolgebouw uit circa 1920, van oorsprong behorend bij de Willibrordusparochie. Opgetrokken in bruine baksteen.

R

Scroll de tabel horizontaal om meer te zien
straat nummer omschrijving
Rector Frederiklaan 8-26 Serie van sterk lineaire woningen uit de jaren dertig van de 20ste eeuw, die zich bevinden aan de zuidzijde van de Rector Frederiklaan. Voor Heiloo bijzonder vooruitstrevend, vanwege het traditionalistische karakter van de bebouwing van het dorp.
Rector Frederiklaan 7 Villa uit circa 1970 met schuin naar voren geplaatste voorgevel die steunt op pijler. Dakvlak maakt deel uit van de voorgevel, maar is aan de bovenzijde een lessenaarsdak. Opmerkelijke hoofdvorm en detaillering. Belangrijke karakteristiek is de beschutte ruimte voor de voorgevel op de begane grond, die gecreëerd wordt door de overstekende, schuine voorgevel.

S

Scroll de tabel horizontaal om meer te zien
straat nummer omschrijving
Slimpad 18 Schoolgebouw uit de jaren ’30 van de vorige eeuw op L-vormige plattegrond met groot overstekende dakpartij.
Slimpad 22-36 Rij woningen van 1 bouwlaag met kap. Vooral bijzonder vanwege de eenheid in stijlkenmerken en de schuine plaatsing op de straat.
Spoorlaan 4 Eenvoudig woonhuis op vierkante plattegrond, gebouwd in de jaren twintig van de 20ste eeuw. Het pand valt op door het geknikte tentdak. De vensters met luiken rusten op een forse plint van afwijkende kleur baksteen.
Stationsweg 12 Woonhuis circa 1910 met deels gepleisterd, deel bakstenen gevel. Houtwerk en vensteraccenten.
Stationsweg 18 Pand uit de jaren ’20 met ambachtelijk toegepast siermetselwerk. Halfronde erker met bakstenen balkon daarboven.
Stationsweg 34 Pand met karakteristieke bakstenen in- en uitgezwenkte topgevel. Ambachtelijk toegepast siermetselwerk.
Stationsweg 56 Stolp, van belang vanwege de karakteristieke hoofdvorm in het stedelijk lint.
Stationsweg 115 Voormalig RK verenigingsgebouw Sint Jozef, opgetrokken in gele baksteen. Vijfzijdige uitbouw naar de straat. Het pand is opgetrokken in Interbellumarchitectuur met forse dakoverstekken.

W

Scroll de tabel horizontaal om meer te zien
straat nummer omschrijving
Westerweg 82 Woonhuis met luivel dicht op de straat gelegen. Fraaie kastanjeboom voor de gevel. De nok loopt evenwijdig aan de weg. Symmetrische opbouw met entreedeur in het midden en aan weerszijden twee gekoppelde vensters onder één ontlastingsboog.
Westerweg 218 Stolpboerderij in inmiddels verstedelijkt gebied. Verhoogde darsdeuren en vensters met luiken.
Westerweg 263 Voormalig kleuterschooltje dat hoorde bij de Willibrordusparochie, gebouwd circa 1930 bestaande uit twee bouwmassa’s die voorzien van forse dakoverstekken. Verstorende aanbouw uit circa 2000.
Westerweg 269 Op verhoging gelegen woonhuis van één bouwlaag met een (rieten) kap. Er is sprake van een zadeldak met wolfseind. Opvallende halfronde erker op de begane grond met daarop een bakstenen balkon.
Westerweg 340 Stolpschuur met hooischelf en aangrenzende (houten) woning. Karakteristiek vanwege de hoofdvorm en van belang als agrarisch relict aan het oude lint van de Westerweg.
Westerweg 423 Stolpboerderij, van belang vanwege de karakteristieke hoofdvorm en belangrijke typologie in dit buitengebied. Mooie dakspiegel.

Z

Scroll de tabel horizontaal om meer te zien
straat nummer omschrijving
Zeeweg 34 Groot witgeschilderd pand, opgetrokken in traditionalistisch romantische stijl met roeden en luiken. Het zadeldak heeft aan de westzijde een schildafronding en is laag doorgezet aan de noordzijde. Hergebruikte entreepartij?
Zeeweg 51 Houten woonhuis uit Oostenrijk; in 1952 als noodwoning gebouwd. Bijzondere typologie en cultuurhistorische waarde als relict van de wederopbouw (afkomstig van Paitl van Meissner uit Wenen).
Zevenhuizen 7 Stolpboerderij. Karakteristiek vanwege de hoofdvorm en belangrijk als agrarisch relict in jaren zestig wijk.
Zevenhuizen 15a Boerenhuisje uit de 19e eeuw, van belang als agrarisch relict in jaren zestig wijk.
Zevenhuizen 57 Stolpboerderij (herbouwd), markant gelegen. Karakteristieke hoofdvorm en van belang als agrarisch relict in nieuwere woonwijk.
Zuidergeeststraat   Gekoppelde sociale woningbouwblokken met vriendelijke uitstraling. Zadeldaken, bekroond met forse schoorstenen op de hoeken. Houten luiken en houten deuren. Verdiept gelegen entreedeur met luifel en daarboven gedrukt venster met halfronde beëindiging. V-vormige roedeverdeling daarin. Zie Noordergeeststraat.