Exploitatievergunning

In een exploitatievergunning horecabedrijf staan voorwaarden die te maken hebben met overlast, veiligheid en fatsoen.

Via de exploitatievergunning regelt u onder meer het soort bedrijf, de locatie, de openingstijden en het terras.

Aanvragen

  • U vraagt een exploitatievergunning aan in de volgende gevallen:
    • Bij het starten, overnemen, uitbreiden of veranderen van een horecabedrijf.
    • Als uw horecabedrijf een andere leidinggevende krijgt. Of als u een andere leidinggevenden in dienst neemt.
    • Als u een terras wilt starten of uw terras wilt uitbreiden.
  • Dit geldt voor elk horecabedrijf, ook als u geen alcohol schenkt. Een horecabedrijf is bijvoorbeeld een hotel, restaurant, café, snackbar, discotheek, buurthuis of clubhuis.
  • U stuurt een ingevulde Bibob-formulier mee met de vergunningsaanvraag.

De voorwaarden voor een exploitatievergunning staan in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

Algemene Plaatselijke Verordening (APV) (Verwijst naar een externe website)

Voorwaarden

Termijn

Binnen 8 weken hoort u van de gemeente of u de vergunning krijgt. De gemeente kan deze termijn met maximaal 8 weken verlengen.

Naleving

De politie ziet toe op de naleving. De gemeente gebruikt de exploitatievergunning om snel maatregelen te treffen in gevallen waar de openbare orde in geding is. Het is soms mogelijk om de vergunning in te trekken en het pand te sluiten.

Alcoholvergunning

Wilt u alcoholhoudende dranken schenken? Dan heeft u ook een alcoholvergunning nodig.

Bezwaar maken

U bent het niet eens met de beslissing van de gemeente. U kunt dan bezwaar maken.