Exploitatievergunning

  • In een exploitatievergunning horecabedrijf staan voorwaarden die te maken hebben met overlast, veiligheid en fatsoen.
  • De voorwaarden staan in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).
  • Niet alle gemeenten stellen een exploitatievergunning verplicht. De vergunning is meestal verplicht in gemeenten waar overlast wordt verwacht.
  • U vraagt een exploitatievergunning aan bij het starten, overnemen, uitbreiden of veranderen van een horecabedrijf.
  • Dit geldt voor elk horecabedrijf, ook als u geen alcohol schenkt.
  • Een horecabedrijf is bijvoorbeeld een hotel, restaurant, café, snackbar, discotheek, buurthuis of clubhuis.
  • U vraagt een vergunning aan als uw horecabedrijf een andere leidinggevende krijgt, of andere leidinggevenden in dienst neemt.
  • Of als u een terras wilt starten of uw terras wilt uitbreiden.
  • Via de exploitatievergunning regelt u onder meer het soort bedrijf, de locatie, de openingstijden en het terras.
  • U stuurt een ingevulde Bibob-formulier mee met de vergunningsaanvraag.
Algemente Plaatselijke Verordening (APV)