Ecologie in Zuiderloo
Gemeente Heiloo heeft de nieuwbouwwijk Zuiderloo ontwikkeld. In het gebied komen verschillende beschermde diersoorten voor zoals de rugstreeppad en de bunzing.
Hoe we de bunzing behouden voor Zuiderloo
De bunzing is een marterachtige. Marterachtigen houden van dicht struikgewas, takkenhopen en houtwallen. Zij bewegen zich op zoek naar voedsel langs ruige slootkanten en lijnvormige elementen zoals hagen, houtwallen, boomsingels en takkenrillen.
Door een lijn van bomen, takken of struiken te volgen kunnen de dieren dekking zoeken. Op zoek naar voedsel hoeven ze dan niet onbeschut door open landschap te gaan. De lijnvormige elementen zorgen bovendien voor verbinding tussen de verschillende leefgebieden. Daarom sparen en versterken we houtwallen in Zuiderloo zoveel mogelijk.
Nestkasten voor marterachtigen
Ook hebben we nieuwe verblijfplaatsen aangelegd voor marterachtigen in de omgeving. Er zijn 3 nestkasten geplaatst op locaties die binnen het leefgebied van de marterachtigen liggen. Onder meer in het gemeentebos aan de Spanjaardslaan.
Ook hebben we ervoor gezorgd dat marterachtigen het hekwerk langs het spoor kunnen passeren, zodat zij zich makkelijker kunnen verplaatsen tussen verschillende gebieden.
Dankzij deze inspanningen hopen wij dat marterachtigen in Zuiderloo behouden blijven. U kunt zelf ook helpen door uw tuin natuurlijk in te richten met veel bosjes en takkenrillen in plaats van een schutting en verharding.
De rugstreeppad: weer terug in Zuiderloo
De tweede diersoort die wij onder de aandacht willen brengen, is de rugstreeppad. Een Europees zwaar beschermde soort. Centraal in het plangebied Zuiderloo lag een kleine poel waarin de rugstreeppad leefde.
In 2015 is deze poel vlak voor aanvang van de uitvoeringsplannen illegaal gedempt. Daarmee verdween de rugstreeppad. Wel kwam de soort nog voor op verderop gelegen locaties zoals aan de Oosterzijweg en langs de Vennewatersweg voorbij de spoorwegovergang.
Roepende mannetjes
In het voorjaar van 2019 werd de rugstreeppad opnieuw aangetroffen in Zuiderloo. In een laag gelegen nat (bouw)terrein, ten zuiden van de Krommelaan, zijn ’s nachts luid roepende mannetjes gehoord.
De aanwezigheid van dikkoppen (paddenvisjes) in de plas water die hier is ontstaan, toonde aan dat er ook echt voortplanting plaatsvond. Spontane natuurontwikkeling tussen nieuwbouwhuizen.
Paddenpoelen aangelegd
In de nazomer van 2019 hebben we 2 paddenpoelen aangelegd op een voormalige weide ten noorden van de Krommelaan. De poel aan de Krommelaan is dit jaar opgeschoond. Ook is een poel aangelegd naast het speelterrein aan de Nicolaas Blokkerlaan.

De rugstreeppad is een typische pioniersoort. In Nederland kan de rugstreeppad gedurende een lange periode eieren afzetten: van half april tot in september. De tijd dat de mannetjes gaan kwaken om vrouwtjes te lokken, is meestal vanaf de tweede helft van april, maar vooral in mei. Deze kooractiviteit duurt maar een paar weken. Wij hopen dat de rugstreeppad de poelen weer weet te vinden.